Pék-cukrász
Az ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
A szakma megnevezése: Pék-cukrász
A szakma azonosító száma: 4 0721 05 12
Iskolai előképzettség:
- Alapfokú iskolai végzettség
- A kizárólag szakmai vizsgára történő felkészítésbe bekapcsolódhat szakképző iskola esetén az, aki a közismereti kerettantervnek a középiskola kilencedik és tizedik évfolyamára vonatkozóan előírt követelményeit teljesítette.
Alkalmassági követelmények
- Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges
Szakmaleírás:
A pék-cukrász kiszámolja és kiméri a szükséges nyersanyagokat, cukrásztechnológiai alapműveleteket végez, cukrászati félkész- és késztermékeket készít. Igényeknek megfelelően egyszerű díszítő műveleteket végez a termékeken. Munkája során fagylaltot, parfét és pohárkrémet készít. Kenyereket, péksüteményeket és finom pékárukat készít hagyományos és korszerű eljárásokkal. A korszerű technológiáknak megfelelően sütőipari termékeket fagyaszt, és kelesztést késleltet. Megadott összetételek és technológiák alapján képes célzott táplálkozási igényt kielégítő termékeket készíteni. Munkája során ellenőrzi a nyersanyagok és a késztermékek minőségét, erről dokumentációt vezet. A munkájához szükséges technológiai berendezéseket és gépeket igény szerint beállítja, kezeli, tisztán tartja az élelmiszeriparban használható tisztító- és fertőtlenítőszerek alkalmazásával. A hulladékokat a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően kezeli, környezettudatos magatartással végzi a munkáját. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával és betartatásával végzi.
Szakmai követelmények:
- Átveszi, majd szakszerűen raktározza, tárolja a sütő- és cukrászipari nyersanyagokat.
- Kiválasztja a termékek készítéséhez szükséges nyersanyagokat, megvizsgálja azok felhasználhatóságát, elvégzi a szükséges előkészítő műveleteket.
- Elkészíti a sütő- és cukrászipari félkész termékeket, szakszerűen tárolja és felhasználja azokat.
- Elkészíti a sütő- és cukrászipari tésztákat, felméri és megelőzi a tészták készítése során elkövethető hibákat. Az elkészült tésztát – a termékek készítése során – felhasználja.
- Kenyereket, péksüteményeket, finom pékárukat készít. A termékek minőségi követelményeinek előírásait a Magyar Élelmiszerkönyv segítségével határozza meg. A termékeken tömeg és érzékszervi minőségellenőrzést végez.
- Egyedi táplálkozási igényeket kielégítő, hagyományőrző- és tájjellegű termékeket, uzsonna-, kikészített- és teasüteményeket, zsemlemorzsát készít.
- Sütőipari félkész és készterméket fagyaszt, kelesztést késleltet.
- Fagylaltokat, fagylaltkelyheket, parfékat és pohárkémeket készít. Az elkészült termékeket szakszerűen tárolja.
- Különböző bonbonfajtákat készít, csokoládét temperál.
- A napi termékek esetében egyszerű díszítő műveleteket végez.
- Kiválasztja a megfelelő csomagolást, a jogszabályoknak megfelelően jelöli a terméket.
- Üzemi alapszintű sütő- és cukrászipari nyersanyag és késztermék minőség-ellenőrző vizsgálatokat végez, a mérési eredményeket értékeli.
- Munkája során alkalmazza a sütő és cukrászipar jó higiéniai gyakorlatát.
- HACCP elvein alapuló eljárásokat alkalmaz, HACCP dokumentumokat vezet.
További részletes információ:
https://api.ikk.hu/storage/uploads/files/kkk_elelm_pek_cukrasz_2020pdf-1589879317070.pdf
Szakma bemutató kisfilm: Link