Északi ASzC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző iskola és Kollégium

Ökoskodó versenfelhívás

VERSENYFELHÍVÁS:
Iskolánk, a hajdúböszörményi ÉASZC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium az „Ökoiskola” címhez méltóan fontosnak tartja a környezeti nevelést, a fenntarthatóság eszméjének terjesztését már az általános iskolákban.

Az intézményben folytatott környezettudatos oktatás és a környezeti-és egészségneveléssel kapcsolatos tevékenysége alapján az iskola méltán viselheti a kitüntető címet. Több éve oktatunk környezetvédelmi, mezőgazdasági, élelmiszeripari, erdészeti, vadgazdálkodási szakembereket, és úgy érezzük, fontos, hogy már az általános iskolás diákok is megismerjék és elsajátítsák a környezettudatosságot. 
Az 2016/2017-es tanévben intézményünk a Hajdú- Bihar Megyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával indította útjára az „Ökoskodó” komplex vetélkedő a fenntartható fejlődésért 6-7. évfolyam elnevezésű levelezős versenyét. A hatalmas érdeklődésnek köszönhetően a 2017/2018-as tanévben - átlépve a megyehatárt - regionális versenyt hirdettünk. 
Ebben a tanévben immár a 7. vetélkedőre várjuk a jelentkező diákokat!

DÍJAZÁS: A döntőbe jutott tanulók és felkészítő tanáraik oklevelet és tárgyi jutalmat kapnak. Az első három helyezett csapat tagjai értékes tárgyjutalomban részesülnek.

JELENTKEZÉS ÉS A RÉSZVÉTEL FELTÉTELEI: A vetélkedőre az Észak-alföldi régió és iskolánk beiskolázási körzetében található általános iskolák 6-7.évfolyamos diákjai, 4 fős csapatokban nevezhetnek. Minden iskola tetszőleges számú csapattal indulhat. 

A VERSENY TÉMÁJA, ISMERETANYAGA: Az első négy forduló feladatainak anyaga felöleli a természettudományos ismeretanyag számos területét (biológia, matematika, kémia, egészségtan, ökológia stb.), illetve más tudományterületekkel (irodalom, történelem, művészet stb.) való kapcsolatát. A versenyző gyerekek a feladatokon keresztül megismerkedhetnek az iskolánkban oktatott szakmákkal is. A döntőbe jutott csapatoknak személyesen kell számot adniuk a természetismereti, környezetvédelmi tudásukról és a csapaton belüli együttműködés készségéről iskolánkban.

A NEVEZÉS MÓDJA, HATÁRIDEJE: Nevezni az 1. feladatlap beküldésével lehet. Nevezési határidő: 2022. december 09. A nevezés díjtalan.
Cím: ÉASZC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 4220 Hajdúböszörmény, Radnóti u. 3. 
A borítékra ráírva: „Ökoskodó”

A VERSENY MENETE: A vetélkedő négy fordulóból és döntőből áll. A négy forduló feladatlapja iskolánk honlapján (www.hbmgi.hu/okoskodo-vetelkedo/) elérhető és letölthető. 
A csapatoknak 4-5 hét áll rendelkezésükre az egyes fordulók feladatainak a megoldására. A megoldásokat postai úton, illetve elektronikus levélben kell eljuttatni iskolánknak, az adott fordulóban megjelölt határidőre. A postára adás időpontját a postai dátumbélyegző igazolja. Kérjük, hogy az elküldött képek minősége olyan legyen, hogy a megoldások, ábrák, rajzok értékelhetők legyenek.
A döntőbe való bejutáshoz az első négy forduló feladatlapjainak megoldása kötelező, ezek összesített pontszámai alapján az első 6 csapat kerül be a döntőbe. A döntőn a csapatok a felkészítő pedagógus kíséretében vehetnek részt.
A döntő 1 napos, előzetes felkészülést igényel. Írásbeli, szóbeli, gyakorlati és terepi feladatból áll. A döntő helyszíne az ÉASzC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium.

MEGJELENÉS DÁTUMA, POSTÁRA ADÁSI HATÁRIDŐ:
⦁    forduló    2022. november 10.    2022. december 09.
⦁    forduló    2022. december 12.    2023. január 20.
⦁    forduló    2023. január 23.    2023. február 24.
⦁    forduló    2023. február 27.    2023. március 31.
    A döntő tervezett időpontja: 2023. április 21. 

AZ EREDMÉNYEK KÖZZÉTÉTELÉNEK MÓDJA: A verseny eredményhirdetése nyilvánosan és ünnepélyesen történik. Az eredmények megtekinthetők intézményünk honlapján: www.hbmgi.hu/okoskodo/ 
További információ: okoskodo@hbgmi.hu
Kapcsolattartó: Kerekes Zsuzsanna kerekes.zsuzsanna@hbmgi.hu