Északi ASzC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző iskola és Kollégium

Húsmentes nap előadás

„Tarts te is heti 1 húsmentes napot!” – vagyis gondoljuk újra a húsfogyasztásunkat. Ez volt a témája annak az előadásnak, amit a Zöld Kör egyik környezeti nevelő munkatársa tartott iskolánk kollégiumi csoportjai számára.

Talán sokan nem is gondolják, hogy az intenzív hús- és tejtermék előállítás globális rendszere egyre károsabb hatással van a környezetünkre és a társadalmunkra. A globális hús- és tejtermék ipar használja fel a világ megművelhető területeinek jelentős részét, ezáltal a legfőbb felelősévé válva a mezőgazdasági tevékenységekhez köthető üvegházhatású gázok kibocsátásáért.

Egy átlagos EU állampolgár nagyjából kétszer annyi húst fogyaszt, mint amennyit az egyes egészségügyi szakértők javasolnak. Az tény, hogy az egészségünknek és a környezetünknek is jót tenne, ha a húsfogyasztásunkat a felére tudnánk csökkenteni.

Iskolánk tanulói az előadáson sok új és hasznos információ birtokába kerülhettek, amit a mindennapjaik során is hasznosítani tudnak. Reméljük, hogy az itt szerzett ismeretek segítenek nekik a későbbiekben egy fenntartható étrend kialakításában, ezzel megőrizve saját- és környezetük egészségét.