Északi ASzC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző iskola és Kollégium

2022-BEN IS PLUSZOS AZ ERASMUS+ "ARBEITEN ZUSAMENN"

Bánfai Zsolt, német szakos nyelvtanár már több alkalommal kísérhette el egy teljes hónapra az Északi ASzC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjait németországi szakmai gyakorlatukra. A tanulókat minden úton két tanár kíséri, a fogadó országban pedig mentorok segítik a gyerekek gyakorlatát. Bánfai Zsolt az aktuális program első részét követően képes beszámolót is tartott a múlt évi élményekről és tapasztalatokról.

Az európai oktatás, képzés támogatására irányuló uniós program már másfél évtizede van jelen az intézmény életében. Az aktuálisan zajló pályázatnak köszönhetően két év alatt összesen 28 diák vehet részt külföldi gyakorlaton a "mobilitási alprogramban". A pályázatba bekerült tanulók az elmúlt években kiválthatták a lezárt tanévhez tartozó nyári gyakorlatukat, hiszen minden korábbi Erasmus+-os út a nyári időszakra esett. 2021 őszén tizenketten utaztak ki a program keretében, jelenleg pedig 16 fiatal tartózkodik a németországi gyakorlati helyszíneken. Rostockban gépészek és pékek, Billenhagenben az erdész-vadgazdák, Barth, Glöwitz településeken is gépészek és mezőgazdák, Ribnitz-Damgartenben ugyancsak pékek, Zepelin településen pedig gépészeink töltik nyári szakmai gyakorlatukat. A csoport főhadiszállás ezúttal Sanitz. (A 2021-es utazás a pandémia miatt csúszott, a nyári időszak helyett szeptemberben valósulhatott meg az út, ami a most lezárt, 2021/22-es tanévre nézve jelent teljesített gyakorlatot a diákok számára.)

A gyakorlati helyszíneket szerződött partnerek biztosítják a tanulók számára az Erasmus+ programon belül. Bánfai Zsolt kiemelte, hogy a németországi munkáltatók mindig elégedettek a hajdúböszörményi iskola diákjaival, nagyon jó véleménnyel vannak róluk, és várják a fiatalokat a jövőben is. Hozzátette, hogy minden eddigi Erasmus-os program sikeres és eredményes volt, és jelenleg is azon dolgoznak, hogy a 2021-es gyakorlathoz hasonlóan a tanulók az idei programot is remek eredménnyel zárják.

- Azt tapasztalom, hogy a külföldi gyakorlatok motiválják a gyerekeket, megerősítik őket. Ezeknek az utaknak köszönhetően a tanulók egyrészt kulturális kitekintést kapnak és többet látnak tanult szakmájukat illetően. Volt már példa arra, hogy a kint töltött gyakorlat után tanulónk visszautazott a külföldi munkáltatóhoz nemcsak szakmai gyakorlatra, hanem hivatalosan, dolgozni. Az is nagyon jó érzéssel töltött el, amikor az egyik program során a munkáltató ki is emelte az egyik tanuló gyakorlaton nyújtott teljesítményét, és ez alapján, mint várható kiváló munkaerőt, szakembert említette. Ez is bizonyítja, hogy tanulóink a munkát, az út szakmai részét tényleg komolyan veszik és nagyon élvezik a kulturális programokat. A fiatalok a kulturális programokon tudnak találkozni, ilyenkor örömmel adják át tapasztalataikat egymásnak. Mindezek együtt jó emlékekké alakítják számukra a kinn töltött időt. Az egyetlen sarkalatos pont talán a nyelvi kommunikáció, hiszen az angol uralja a nyelvoktatást. Nehézkes az angolosokat felkészíteni, de mégis ki kell emelni, hogy a diákok hetekig célnyelvi közegben vannak, ahol tudják a nyelvet gyakorolni. Összességében elmondható, hogy valamennyiük látásmódja szélesedik. High tech eszközökkel dolgozhatnak a külföldi szakmai gyakorlat ideje alatt, és emellett formálódik kulturális szemléletük – mesélt Bánfai Zsolt az Erasmus+ program eddigi hozadékairól.

Köszönjük a beszámolót és a fotókat Bánfai Zsolt, tanárúrnak! És az egész csapatnak sok sikert kívánunk a program teljesítéséhez! Reméljük, valamennyien hasznos és kellemes élményként élik meg a Németországban töltött heteket!