Ökoskodó-vetélkedő

„ÖKOSKODÓ” VETÉLKEDŐ versenyfelhívása

Iskolánk, a hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium az „ökoiskola” címhez méltóan fontosnak tartja a környezeti nevelést, a fenntarthatóság eszméjének terjesztését már az általános iskolákban. Az intézményben folytatott környezettudatos oktatás és a környezeti-és egészségneveléssel kapcsolatos tevékenysége alapján az iskola méltán viselheti a kitüntető címet. Több éve oktatunk környezetvédelmi, mezőgazdasági, élelmiszeripari, erdészeti, vadgazdálkodási szakembereket, és úgy érezzük, fontos, hogy már az általános iskolás diákok is megismerjék és elsajátítsák a környezettudatosságot.

Az 2016/2017-es tanévben intézményünk a Hajdú- Bihar Megyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával indította útjára az „Ökoskodó” komplex vetélkedő a fenntartható fejlődésért 6-7. évfolyam elnevezésű levelezős versenyét. A hatalmas érdeklődésnek köszönhetően a 2017/2018-as tanévben – átlépve a megyehatárt – regionális versenyt hirdettünk. Mivel határon túli gyerekek is tanulnak iskolánkban, így a partnerkapcsolatok fejlesztése érdekében, romániai magyar iskolák csapatainak is lehetőséget adunk a versenyen való részvételre.

A VERSENY MEGHIRDETŐJE

A hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

TÁMOGATÓ

Hajdú-Bihar Megyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

DÍJAZÁS

A döntőbe jutott tanulók és felkészítő tanáraik oklevelet és tárgyi jutalmat kapnak.

A JELENTKEZÉS ÉS A RÉSZVÉTEL FELTÉTELEI

A vetélkedőre az Észak-alföldi régió és a határon túli általános iskolák 6-7.évfolyamos diákjai, 4 fős csapatokban nevezhetnek. Minden iskola tetszőleges számú csapattal indulhat.

A VERSENY TÉMÁJA, ISMERETANYAGA

Az első négy forduló feladatainak anyaga felöleli a természettudományos ismeretanyag számos területét (biológia, matematika, kémia, egészségtan, ökológia stb.), illetve más tudományterületekkel (irodalom, történelem, művészet stb.) való kapcsolatát. A döntőbe jutott csapatoknak személyesen kell számot adniuk a természetismereti, környezetvédelmi tudásukról és a csapaton belüli együttműködés készségéről iskolánkban.

A NEVEZÉS MÓDJA, HATÁRIDEJE

Nevezni az 1. feladatlap beküldésével lehet. Nevezési határidő: 2019. november 7. A nevezés díjtalan.

Cím: Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 4220 Hajdúböszörmény, Radnóti u. 3. A borítékra ráírva: „Ökoskodó”

A VERSENY MENETE

A vetélkedő négy fordulóból és döntőből áll. A négy forduló feladatlapja iskolánk honlapján (www.hbmgi.hu/okoskodo-vetelkedo/) elérhető és letölthető.

A csapatoknak 4-5 hét áll rendelkezésükre az egyes fordulók feladatainak a megoldására. A megoldásokat postai úton kell eljuttatni iskolánknak, az adott forduló megjelölt határidejéig. A postára adás időpontját a postai dátumbélyegző igazolja.

A döntőbe való bejutáshoz az első négy forduló feladatlapjainak megoldása kötelező, ezek összesített pontszámai alapján az első 6 csapat kerül be a döntőbe. A döntőn a csapatok a felkészítő pedagógus kíséretében vehetnek részt.

A döntő 1 napos, előzetes felkészülést igényel. Írásbeli, szóbeli, gyakorlati és terepi feladatból áll. A döntő helyszíne a Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium.

FELADATOK ÉS MEGOLDÁSOK

FORDULÓK FELADAT MEGOLDÁS
1. forduló LETÖLTÉS LETÖLTÉS
2. forduló LETÖLTÉS LETÖLTÉS
3. forduló LETÖLTÉS LETÖLTÉS
4. forduló LETÖLTÉS LETÖLTÉS

AZ EREDMÉNYEK KÖZZÉTÉTELÉNEK MÓDJA

A verseny eredményhirdetése nyilvánosan és ünnepélyesen történik. A versenyeredmények megtekinthetőek intézményünk honlapján: hbmgi.hu/okoskodo-vetelkedo/

További információ: okoskodo@hbgmi.hu

TISZTELETTEL ÉS SZERETETETTEL VÁRUNK

MINDEN „VÁLLALKOZÓ” SZELLEMŰ DIÁKOT ÉS PEDAGÓGUST!