Ökoskodó-vetélkedő

Tisztelt Versenyzők!

A járványhelyzet miatt a középiskolák előreláthatólag május 10-től nyithatnak, ezért az Örkoskodó vetélkedő döntője, nem a tervezett időpontban (április 22) fog megvalósulni. Mindenféleképpen megtartjuk, kérdéses, hogy on-line, vagy jelenléti formában. Kérjük, figyeljék iskolánk honlapját és Facebook oldalát.(Széchenyi – vidék iskolája) Minden új információt ott találhatnak meg. A döntőbe jutott csapatokat levélben fogjuk értesíteni.

A szervezők

Iskolánk, a hajdúböszörményi ÉASZC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium az „ökoiskola” címhez méltóan fontosnak tartja a környezeti nevelést, a fenntarthatóság eszméjének terjesztését már az általános iskolákban. Az intézményben folytatott környezettudatos oktatás és a környezeti-és egészségneveléssel kapcsolatos tevékenysége alapján az iskola méltán viselheti a kitüntető címet. Több éve oktatunk környezetvédelmi, mezőgazdasági, élelmiszeripari, erdészeti, vadgazdálkodási szakembereket, és úgy érezzük, fontos, hogy már az általános iskolás diákok is megismerjék és elsajátítsák a környezettudatosságot.

Az 2016/2017-es tanévben intézményünk a Hajdú- Bihar Megyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával indította útjára az „Ökoskodó” komplex vetélkedő a fenntartható fejlődésért 6-7. évfolyam elnevezésű levelezős versenyét. A hatalmas érdeklődésnek köszönhetően a 2017/2018-as tanévben – átlépve a megyehatárt – regionális versenyt hirdettünk. Ebben a tanévben az 5. versenyünket hirdetjük meg.

A hajdúböszörményi ÉASZC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Hajdú-Bihar Megyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A döntőbe jutott tanulók és felkészítő tanáraik oklevelet és tárgyi jutalmat kapnak. Az első három helyezett csapat tagjai értékes tárgyjutalomban részesülnek.

A vetélkedőre az Észak-alföldi régió és iskolánk beiskolázási körzetében található általános iskolák 6-7.évfolyamos diákjai, 4 fős csapatokban nevezhetnek. Minden iskola tetszőleges számú csapattal indulhat.

Az első négy forduló feladatainak anyaga felöleli a természettudományos ismeretanyag számos területét (biológia, matematika, kémia, egészségtan, ökológia stb.), illetve más tudományterületekkel (irodalom, történelem, művészet stb.) való kapcsolatát. A döntőbe jutott csapatoknak személyesen kell számot adniuk a természetismereti, környezetvédelmi tudásukról és a csapaton belüli együttműködés készségéről iskolánkban.

Nevezni az 1. feladatlap beküldésével lehet. Nevezési határidő: 2020. november 13. A nevezés díjtalan.

Cím: ÉASZC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 4220 Hajdúböszörmény, Radnóti u. 3. A borítékra ráírva: „Ökoskodó”

A vetélkedő négy fordulóból és döntőből áll. A négy forduló feladatlapja iskolánk honlapján (www.hbmgi.hu/okoskodo-vetelkedo/) elérhető és letölthető.

A csapatoknak 4-5 hét áll rendelkezésükre az egyes fordulók feladatainak a megoldására. A megoldásokat postai úton, illetve elektronikus levélben kell eljuttatni iskolánknak, az adott forduló megjelölt határidejéig. A postára adás időpontját a postai dátumbélyegző igazolja. Kérjük, hogy az elküldött képek minősége olyan legyen, hogy a megoldások, ábrák, rajzok értékelhetők legyenek.

A döntőbe való bejutáshoz az első négy forduló feladatlapjainak megoldása kötelező, ezek összesített pontszámai alapján az első 6 csapat kerül be a döntőbe. A döntőn a csapatok a felkészítő pedagógus kíséretében vehetnek részt.

A döntő 1 napos, előzetes felkészülést igényel. Írásbeli, szóbeli, gyakorlati és terepi feladatból áll. A döntő helyszíne a ÉASZC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium.

FORDULÓK FELADAT MEGOLDÁS
1. forduló LETÖLTÉS LETÖLTÉS
2. forduló LETÖLTÉS LETÖLTÉS
3. forduló LETÖLTÉS LETÖLTÉS
4. forduló LETÖLTÉS LETÖLTÉS

A verseny eredményhirdetése nyilvánosan és ünnepélyesen történik. A versenyeredmények megtekinthetőek intézményünk honlapján: hbmgi.hu/okoskodo-vetelkedo/

További információ: okoskodo@hbgmi.hu