Németországi gyakorlaton

Németországi gyakorlaton

Az Erasmus+ Program az Európai Unió által finanszírozott program. Az Erasmus+ program támogatja, hogy a szakképzésben tanuló diákok és a szakképzéssel foglalkozó szakemberek szakmai gyakorlaton vehessenek részt külföldön, s ezáltal Európa-szerte javuljon a szakképzés színvonala. A program segíti, hogy a szakképző intézmények stratégiai partnerségeket hozzanak létre más intézményekkel és különböző cégekkel annak érdekében, hogy szoros kapcsolat épüljön ki az oktatás és képzés, illetve a munka világa között.
Intézményünk az ERASMUS+ mobilitási projekt keretén belül sikeresen pályázott, és ennek keretében 2017. augusztus 4 és szeptember 3 között Németországban, Mecklenburg-Vorpommern tartományban tölthették gyakorlatukat tanulóink. 14 diák 3 szakmából (mezőgazdasági gépész, erdész és húsipari termékgyártó) ismerkedhetett meg szakmájának németországi jellegzetességeivel.

A projekt, az utazás és a gyakorlat célja:

  • Fejlett mezőgazdasági, erdészeti és húsipari technológiák megismerése, korszerű gépek, berendezések és eszközök kezelése és használata a munkák során.
  • Német nyelvi kompetenciák erősítése, kommunikációs készség fejlesztése, nyelvgyakorlás a célnyelvi környezetben.
  • Kulturális és hétvégi szabadidős programok, múzeumlátogatások, városnézés és kirándulások során a kínálkozó lehetőségek kiaknázásával a tanulók ismereteinek és szemléletmódjának bővítése – feladat: információgyűjtés célnyelven, majd az eredmény bemutatása.
  • A tanulóink európai uniós polgári létének és lehetőségeinek tudatosítása.
  • Motiválás, érdeklődés felkeltése, ismeret- és élményszerzés.

Gyakornokok által végzett szakmai munkák

I. Hentes tanulók munkafázisai a gyakorlat során:
csontozás, hús szétszedése, fűrészelés, hús szépítés, darálás, fűszerezés, keverés, vákuumozás, töltés, főzés, füstölés,

II. Gépész-mezőgazdász tanulók munkafázisai a gyakorlat során:
Prangendorf: Liessow: Groß Wokern: bálahordás, bálahordás és rakodás, aratás, Terményszárítás és Rendterítés, -sodrózás Terményszállítás terményszállítás Kaszálás termény betárazás, tárcsázás, villanypásztor telepítés, szalmahordás, szalmázás, aljazás, istálló takarítás, etetés, vetett fű – talaj előkészítés, fejés, felújítási munkák, különféle istállói munkák,

III. Erdész tanulók munkafázisai a gyakorlat során:
Darguni Erdészhivatal, Nemzeti Park Hivatal, Finkenthal: Born: döntés, ároktisztítás tisztító fűrésszel, les építése / bontása, nyesés, gyérítés, kitermelt faanyag jelölése, kitermelt faanyag gomba elleni kezelése, felakadt fa lecsörlőzése.

Örömmel állapítjuk meg, hogy németországi gyakorlatunk sikeresen, minden zökkenő nélkül, szerencsésen lezajlott. A tanulóink által végzett szakmai munkákkal minden munkaadó teljes mértékben elégedett volt Lehetőséget adtunk és példát mutattunk arra vonatkozóan is, hogy az Európai Unión belül igenis lehet együttműködni, nyelvet használva érvényesülni és csúcsminőségű technológiákkal végzett eszközökkel minőségi munkát végezni.

Tekintse meg az utazásról készült katalógusunkat

Katalógus megtekintésére kattintson a képre!