Erasmus+ Szakképzési mobilitási projekt zárórendezvény

Nyári gyakorlat Németországban

Iskolánk is folyamatosan keresi azokat a többletlehetőségeket, amelyek segítségével végzett tanulóit olyan többlettudáshoz tudja segíteni, amely lépéselőnyt biztosíthat számukra az álláskeresés, a munkába állás során.
Egy ilyen lehetőség a Tempus Közalapítvány ERASMUS +Mobilitási programja, amely keretében pályázat útján iskolánk szakmai képzéseiben résztvevő tanulók közül 28 főnek nyílt lehetősége EU finanszírozással 2017. június 1-étől 2018 december 30-ig két turnusban Németországban, Sanitz vonzáskörzetében négy hét szakmai gyakorlatot teljesíteni. A diákjainkat turnusonként két-két pedagógus kolléga kísérte.
A létszámkeret szűkössége miatt, csak az arra legjobban érdemesek vehettek részt a programban.
A projekt költségvetése közel 57 000 EURO, amely a programszervezésre, a tanulók felkészítésére, a külföldi tartózkodás során a szállás, az étkezés, a kulturális programok, és az utazással kapcsolatos költségekre nyújtott fedezetet.
A kiutazást megelőzően a diákok nyelvi, szakmai és kulturális felkészítésben részesítettük, hogy minél jobban megállják a helyüket a külföldi munkavégzés során.

A külföldi tartózkodás ideje alatta a tanulók négy héten keresztül összesen kilenc munkáltatónál végeztek munkát. A gyakorló helyek között volt mezőgazdasági terméket előállító bio-farm, húskészítményeket előállító családi vállalkozás, állami erdészeti hivatal, nemzeti park, kertészeti és kertépítő részvénytársaság. Egy munkahelyen 2, illetve 3fő dolgozott, a szakmai képzésének megfelelő profilú vállalkozásnál.

A gyakorlaton résztvevő diákok eredeti nyelvi környezetben, tanulhatták, a német nyelvet, megismerhették egy másik EU-s ország mezőgazdasági termelési struktúráját, gazdasági, piaci, munkaszervezési viszonyait, szokásait, kultúráját. Olyan gépekkel végezhettek munkát, amelyek üzemeltetésére az itthoni képzési feltételek között eddig még nem volt módjuk

A szabad időt, tanári szervezés és felügyelet mellett, közös kirándulásokkal, túrákkal, tengerparti strandolással tettük színesebbé, emlékezetesebbé.
Ezzel az élményeken túl, szakmai tudásukban, szemléletmódjukban német nyelvtudásukban jelentős fejlődést tapasztaltunk.

A gyakorlat teljesítmények értékelését az ECVET kreditrendszer elveinek alkalmazásával végezték el a munkáltatók. Ennek feltételeit a pályázati dokumentumban dolgozta ki iskolánk.
A gyakorlatot a szakmai képzés kerettantervében előírt kötelező nyári gyakorlat teljesítéseként elismertük a diákjainknak.
A megszerzett kompetenciákat, a diákok részére személyre szólóan kiállított EUROPASS MOBILITÁSI IGAZOLVÁNY tanúsítja, amely a szakmai bizonyítványuk mellékletét képezi majd.
A munkáltatók nagy elismeréssel szóltak a diákjaink munkateljesítményeiről, baráti kapcsolatok alakultak ki a diákok és a külföldi szakemberek között. Több helyen visszavárják a diákokat a tanulmányaik befejezése után, ami nem kis büszkeséggel tölt el bennünket.

A pályázati program lehetőséget adott és példát mutatott arra vonatkozóan is, hogy az Európai Unión belül igenis lehet együttműködni, nyelvet használva érvényesülni és csúcsminőségű technológiai eszközökkel minőségi munkát végezni a magyar diákoknak is.

A projek adta lehetőségekkel hozzájárultunk a ránk bízott fiatalok szemléletmódjának szélesedéséhez, ismereteinek növekedéséhez és bízunk benne, hogy a motiváló lehetőségek folytán ezzel a megszerzett tudással, a megélt gyakorlati élet- és munkatapasztalatokkal a jövőben akár a mindenki számára nyitott európai piacon is érvényesülni fognak.