► A PÁLYÁZAT ALAPADATAI

Kedvezményezett: Széchenyi Alapítvány
Azonosító száma: EFOP-1.8.5-17-2017-00286
Címe: EFOP-1.8.5-17 Menő menza a hajdúböszörményi Széchenyiben
Helyszín: Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (4220 Hajdúböszörmény, Radnóti Miklós u. 3.)
Forrás: 19 999 702 Ft
Időszak: 2018. július 1. – 2020. június 30.

A TERVEZETT FEJLESZTÉS CÉLJAI

Alapvető cél, hogy az iskola tanulói és az őket körülvevő környezetben élők szokásait az egészséges életvitelhez szükséges tudás és készségek elsajátításának biztosításával egy egészségtudatosabb életvitel kialakításának útjára vezessük, ezáltal csökkentve a táplálkozással kapcsolatos megbetegedések arányát mind a tanulók és családjaik, mind a település lakosságának körében. Ezen célunk elérése érdekében a tanulók az elméleti ismeretek elsajátítása mellett számtalan gyakorlati jellegű foglalkozáson is részt vesznek a tankert jóvoltából, kezdve a kertműveléstől, az egészséges alapanyagok megismerésétől, a felhasználási lehetőségig.

Az iskola elkötelezett abban, hogy egészségtudatos életmódra nevelje diákjait. Az elköteleződést jól tükrözi mindaz a tevékenység, melyet eddig is megtettek ezen célok érdekében. Lehetőségeik azonban korlátozottak, így jelen fejlesztés és a szakmai partnerek bevonásával járó újabb lehetőségek az egészségfejlesztési tevékenységeik új dimenzióját nyitják meg, hiszen egy jól felszerelt és kialakított tankert, megfelelően felszerelt konyha és számtalan újabb partnert mozgósító rendezvények, ismeretátadások új utakat nyitnak az iskola pedagógusainak, tanulóinak. Ezen igény régóta mutatkozott az iskola egészségtudatosságra nevelő tevékenysége kapcsán, mely jelen pályázattal végre fejlődhet, újabb lehetőségeket teremthet.

KONKRÉT CÉLJAINK ÉS MEGVALÓSÍTÁSI HELYSZÍNEI:

  1. A Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium intézmény 530 fő diákja (legalább 60%) személyre szabott tájékoztatást kap jelenlegi étkezési szokásairól, annak következményeiről, a szükséges és lehetséges változtatás módjairól,
    helyszín: székhelyintézmény (Hajdúböszörmény), tagintézmény (Berettyóújfalu),
  1. A Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium intézmény 320 fő diákjának és szüleiknek bővül az ismerete a helytelen táplálkozással összefüggő betegségekkel, az ételallergiával, anyagcsere betegségekkel kapcsolatban a dietetikai csoportfoglalkozás által,
    helyszín: székhelyintézmény (Hajdúböszörmény), tagintézmény (Berettyóújfalu),
  1. A Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium intézmény pedagógusainak és a közétkeztetésben dolgozó munkatársainak – 60 fő – bővülnek az ismeretei a helytelen táplálkozással összefüggő betegségekkel, az ételallergiával, anyagcsere betegségekkel kapcsolatban a konzultációk által,
    helyszín: székhelyintézmény (Hajdúböszörmény), tagintézmény (Berettyóújfalu),
  1. A tanulók, családjaik és a település lakói körében egészségtudatosabb étkezési szokások alakulnak ki, nő az egészségesen táplálkozók száma, és bővülnek ismereteik a helytelen táplálkozási szokások következményeiről, a táplálkozással összefüggő betegségekről, az ételallergiáról,
    helyszín: székhelyintézmény (Hajdúböszörmény), tagintézmény (Berettyóújfalu),
  1. 8 db ivókút kialakításával az egészséges és megfelelő mennyiségű folyadékbevitel biztosítása,
    helyszín: székhelyintézmény (Hajdúböszörmény), tagintézmény (Berettyóújfalu),
  1. A megfelelő étkezési kultúra kialakítása az étkező eszközeinek és bútorainak fejlesztésével,
    helyszín: székhelyintézmény (Hajdúböszörmény),
  1. A gyümölcsök és zöldségek rendszeresen helyet kapnak az iskolai étkezésben az egészséges ételkészítést és ételkínálat megismerését szolgáló eszközök beszerzésével (konyhai eszközök, gyümölcskínáló és salátabár),
    helyszín: székhelyintézmény (Hajdúböszörmény),
  1. A tanulóknak lehetősége lesz a rendszeres zöldség/gyümölcs fogyasztásra a tankert kialakításával, gondozásának elsajátításával, az ott megtermett növények egészséges táplálékként való feldolgozásának megtanításával,
    helyszín: székhelyintézmény (Hajdúböszörmény).
  1. A diákok megismerkednek az egészségtudatos ételkészítés módjaival, a speciális étrenddel, mintaétrend kialakításával, nőnek a konyhai higiénés ismereteik, biztonságosabban használják a konyhai eszközöket a tankonyha kialakítása, fejlesztése által,
    helyszín: székhelyintézmény (Hajdúböszörmény).

A FEJLESZTÉSEK CÉLCSOPORTJAI

Közvetlen célcsoport:

  • az iskola diákjai – 795 fő diák,
  • az iskola diákjainak családtagjai – kb. 500 fő,
  • az iskolának helyet adó település (Hajdúböszörmény és Berettyóújfalu) lakossága – kb. 50.000 fő,
  • az egészségtudatosság növelését segítő pedagógusok és az iskola munkatársai – kb. 60 fő.

Közvetett célcsoport:

  • az iskolának helyet adó település lakossága, akik csak a hírekkel tájékozódnak a rendezvényekről – kb. 50.000 fő.

PROGRAMOK ÉS TEVÉKENYSÉGEK

  1. Táplálkozási szokások felmérése, kiértékelése, szülők és diákok tájékoztatása
  2. Dietetikai előadás tartása pedagógusoknak és közétkeztetési dolgozóknak
  3. Dietetikus szaktanácsadás/konzultáció pedagógusoknak és közétkeztetési dolgozóknak
  4. Dietetikai csoportfoglalkozások gyerekeknek és szüleiknek
  5. Dietetikus szaktanácsadás/konzultáció gyerekeknek és szüleiknek
  6. Ismeretterjesztő játékos iskolai foglalkozások az egészséges táplálkozással kapcsolatban
  7. Saláta Klub

Tanórán kívüli ismeretbővítő és az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó készségeket fejlesztő foglalkozás, melynek célja a tankertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök feldolgozása különböző receptek alapján, akár önállóan fogyasztható salátaként vagy főétel kiegészítőjeként, miközben a tanulók elsajátítják a konyhai eszközök készségszintű és biztonságos használatát.

  1. Egészség Klub

Ismeretbővítő és az egészséges életmódhoz kapcsolódó készségeket fejlesztő foglalkozások, programok

  1. Iskolai vetélkedő az egészségtudatosság jegyében
  2. Főzőversenyek
  3. Egészséges táplálkozást népszerűsítő programok – Figyelemfelhívó akciók, Internetes fórum
  4. Állandó kiállítás

Állandó kiállításunk során az iskolába és a településen lévő általános iskolák számára – mintegy vándorkiállítás az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó vicces plakátokat készítünk a gyerekek számára is érthető üzenetekkel és formában a megadott témakörök feldolgozásaként.

  1. Plakátkészítő pályázat

Egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó plakát-készítési pályázatot hirdetünk tetszőleges technikával.

  1. Tájékoztató napok tanulók és családjaik számára és Interaktív kiállítás

A program során egy interaktív kiállítással egybekötött tájékoztató napot szervezünk. Az egész hetes, tematikus interaktív kiállítás, bemutatókkal, szemléltető eszközökkel, roll-upokkal, az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó gyerek és felnőtt játékokkal, kóstolókkal, kiadványokkal gazdagítja a családok egészséges életmódhoz kapcsolódó ismereteit, alakítja szokásait, életvitelét.

  1. Tankert kialakítása
  2. Tankerti eszközök
  3. Tankert fenntartása és gondozása
  4. Tankonyha kialakítása
  5. Tankonyhai eszközök
  6. Gyümölcskínáló és salátabár
  7. Étkezéshez kapcsolódó bútorzat, eszközfejlesztés az étkezőben
  8. Ivókút létrehozása
infoblokk_kedv_final_CMYK_KA