BISEl verseny

ÚJRA INDULUNK!

A tavalyi BISEL verseny döntős sikerén felbuzdulva iskolánk diákjai újra elindulnak az Agrárminisztérium „Örömforrásunk a víz! – BISEL országos természetvédelmi versenyén, amely verseny a Víz Világnapjáig tart. A verseny célja a felszíni áramló vizek BISEL módszerrel történő monitorozása, az élményszerű feladatokon keresztül a víz és környezete védelme iránti elköteleződés erősítése, az ökológiai összefüggések felismerése.

Iskolánkból a „Tiszavirág” csapata, Bardóczi Balázs, Csukás Nikoletta, Demeter Anita és Kerek Imre 10. I osztályos tanulók vállalkoztak a színesnek ígérkező, négyfordulós versenyen való megmérettetésre. Már túl is vannak a verseny első fordulójának feladatán. Ezen egy szabályos BISEL terepi vizsgálat megvalósítását kérték a tanulóktól. A vizsgálat lebonyolításában a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Polgári Szakaszmérnökség vezetője, Kincses Dániel nyújtott segítséget a tanulóknak.

Mit is kellett csinálniuk?

Először is terepszemlét tartottak, megkeresték a megfelelő helyszínt a vizsgálat elvégzéséhez, majd a Vidi-ér egy biztonságos szakaszában makrogerinctelenek után nyomoztak, a kis élőlényeket le is fotózták és be is azonosították.

A vízből mintát is vettek, amely kémiai jellemzőit a vízparton hordozható vízanalitikai gyorstesztek segítségével, majd nyugodt laboratóriumi körülmények között az iskolában is megvizsgálták. A vízpart mellett talajmintát is gyűjtöttek, majd a környéken található szemetet is összeszedték, amelyből a hely külterületi jellege miatt nem találtak sokat.

A munkát madármegfigyeléssel zárták. A Keleti-főcsatorna és a helyi halastavak közelségének köszönhetően viszonylag gazdag madárvilágot figyelhettek meg. A madarak közül az itt gyakorinak mondható sirályt és nádirigót láthatták, illetve a tőkésrécét hallhatták, az ugyanis a sűrű nádasban nem akarta megmutatni magát. A halastavak közelségének és az évszaknak köszönhetően a vonuló darvakat is megfigyelhették.

Szakmai tapasztalatot és élményeket szerezve tértek haza tiszavirágjaink, akik izgatottan várják a következő forduló kihívásait!

Kívánunk nekik sok sikert a versenyben!