Bevetésen a Biotitánok!

Bevetésen a Biotitánok!

A Földművelésügyi Minisztérium BISEL – Bioindikáció az iskolai oktatásban programja kapcsán, Patak menti Portrék címmel, az élőhely világnaptól a víz világnapjáig tartó országos versenyt hirdetett. A verseny célja a felszíni édesvizek érzékenységének és fontosságának megismerése, a vizes élőhelyhez kapcsolódó biológiai sokféleség vizsgálata. A BISEL ökológiai állapotfelmérésen alapuló vízminősítési módszer népszerűsítése.
Iskolánkból a „Biotitánok” csapata, Dorcsin Kristóf Lajos, Menykő Fanni, Projkó Angéla, Vincze Virág Veronika 11. H osztályos tanulók vállalkoztak a színesnek ígérkező, négyfordulós versenyen való megmérettetésre.

Már túl is vannak a verseny első fordulójának feladatán. Ezen a habitat – élőhely világnaphoz (október elsejéhez) kapcsolódva egy terepi BISEL vizsgálat megvalósítását kérték a tanulóktól.
A vizsgálat lebonyolításában a hajdúböszörményi Zöld Kör civil szervezettől Tatár Antal elnökségi tag nyújtott segítséget a tanulóknak.

Mit is kellett csinálniuk?

Először is terepszemlét tartottak, megkeresték a megfelelő helyszínt a vizsgálat elvégzéséhez.  Majd ott, a Vidi-ér Keleti-főcsatorna keresztező szakaszában makrogerinctelenek után nyomoztak, a kis élőlényeket le is fotózták és be is azonosították.

A vízből mintát is vettek, mely fizikai-kémiai jellemzőit a vízparton hordozható vízanalitikai gyorstesztek segítségével, majd nyugodt laboratóriumi körülmények között is megvizsgálták. Az eredmények elkeserítették a tanulókat, a vizsgált folyóvíz nagyon szennyezettnek bizonyult.
A vízpart mellett talajmintát is gyűjtöttek, majd a környéken található szemetet, az emberi hanyagság bizonyítékait is összeszedték.

A munkát madármegfigyeléssel zárták. A Keleti-főcsatorna közelségének köszönhetően viszonylag gazdag madárvilágot figyelhettek meg. A madarak közül a nádiposzátával, a tőkésrécével és barna rétihéjával találkoztak. A Hortobágyi-halastó közelségének és az évszaknak köszönhetően megfigyelhették a vonuló darvakat a levegőben és a szántóföldekre leszállva egyaránt.

Szakmai tapasztalatot és élményeket szerezve tértek haza biotitánjaink, akik izgatottan várják a következő forduló kihívásait!

Kívánunk nekik sok sikert a versenyben!